باران شمال – در حالیکه مسوولان از افزایش قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی در سال جاری خبر میدهند و معتقد هستند با افزایش قیمت خرید، کشاورزان از تورم کشور عقب نخواهند ماند، اما به گفته کشاورزان گلستانی این افزایش قیمت پاسخگوی هزینههای آنها از زمان کاشت تا برداشت محصول نیست. به گزارش باران شمال به […]
سال گذشته ارزش محصولات کشاورزی گلستان بیش از ۸ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بود به بیانی دیگر ۲۴ درصد سهم اشتغال گلستان وابسته به کشاورزی است همچنین سال پیش گلستان در بحث ارزشافزوده محصولات کشاورزی از جایگاه سیزدهم به یازدهم ارتقا یافت و بیش از ۵ میلیون تن تولید انواع محصولات کشاورزی در استان اتفاق افتاد با وجود چنین پتانسیلهایی طبیعی به نظر میرسد تمهیدات و حمایتهای لازم از کشاورزان برای تحقق تولید پایدار در استان انجام شود.
با این وجود و در آستانه فصل برداشت محصولات زراعی هنوز کشاورزان ما با مشکلاتی همچون فروش محصولات،نامناسب بودن قیمت خرید و جولان واسطهها دست به گریبان هستند.چند روز گذشته کارگروه خرید تضمینی محصولات کشاورزی استان برگزار و قیمت مصوب برای خرید محصولات اعلام شد به گفته استاندار گلستان پیشبینی میشود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن گندم، جو و کلزا در استان تولید شود در واقع در سطح ۳۵۰ هزار هکتار، یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن گندم و در سطح ۵۳ هزار و ۸۰۰ هکتار نیز ۱۱۰ هزار تن کلزا در گلستان تولید شود.
*افزایش حدود ۴۰ درصدی قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان در خصوص قیمت خرید تضمینی محصولات در سال جاری گفت: قیمت خرید تضمینی گندم ۲ هزار و ۵۰۰ تومان، جو یک هزار و ۶۳۰ تومان و کلزا ۴ هزار و ۱۶۲ تومان اعلام شده است.
محمدرضا عباسی تصریح کرد: خرید تضمینی گندم ۴۷ درصد، جو ۴۰ درصد و کلزا ۲۰ درصد افزایش داشته است.وی با بیان اینکه گلستان در تولید کلزا جایگاه نخست و در تولید گندم جایگاه دوم را داراست، افزود: امسال برای کلزا ۵۰ مرکز خرید و برای گندم ۱۱۰ مرکز را در نظر گرفتهایم از پانزدهم اردیبهشت به بعد آمادگی خرید کلزا و از اوایل خرداد آمادگی برای خرید گندم استان را داریم.
*افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت نهادهها در بازار آزاد/ دولت هزینههای کف کشاورز را در نظر گرفته است
در حالیکه خبرها بیانگر افزایش حدود ۴۰ درصدی خرید محصولات کشاورزی است و برخی مسوولان معتقد هستند با این افزایش قیمت حداقل کشاورزان از تورم کشور عقب نمیمانند اما به گفته کشاورزان گلستانی این مقدار افزایش قیمت خرید محصولات پاسخگوی هزینههای کشاورزان نیست.
در همین رابطه یک کارشناس کشاورزی در گفتوگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: افزایش حدود ۴۰ درصدی خرید تضمینی دولت در حالی اتفاق افتاده که هزینههای کشاورز طی یک سال گذشته بیش از ۴۰ درصد افزایش یافته است.مهدی یگانه تصریح کرد: عمده نهاده کشاورزان سم و کود است که در اکثر مواقع با کمبود این دو نهاده مهم در بازار مواجه هستیم بنابراین کشاورز مجبور است نهادههای خود را از بازار آزاد و به قیمت گزاف تهیه کند در واقع عمده نهاده کشاورزان از بازار آزادی تهیه میشود که قیمت آن ۱۰۰ درصد افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه دولت هزینههای کف کشاورز را در نظر گرفته است، افزود: قیمت ادوات کشاورزی بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته است همچنین افزایش قیمت بنزین در حمل محصولات کشاورزی از مزرعه تا بازار مصرف نیز تأثیرگذار است و گاهأ به خاطر افزایش قیمت حمل و نقل، کشاورز از فروش صرفنظر و محصولاتش در زمین باقی میماند.
کارشناس کشاورزی بیان کرد: به دلیل خرده مالکی اراضی و کم بودن مقدار محصولات در این اراضی کشاورز نمیتواند به بازار هدف دسترسی داشته باشد بنابراین چند کشاورز محصولاتشان را جمع میکنند و برای فروش به واسطهها واگذار میکنند در واقع کشاورزان ما اطلاعات کافی از بازار و شناخت آن ندارند بنابراین زمان فروش و برداشت محصولات با جولان واسطهها در بازار محصولات کشاورزی مواجه هستیم.
براساس این گزارش، اگر چه به نظر میرسد خرید تضمینی محصولات رشد نسبتأ خوبی داشته اما برای هر افزایش یا کاهش قیمتی باید تمامی هزینههای کشاورز در نظر گرفته شود تعیین قیمت کف برای خرید محصولات دردی از کشاورز را درمان نخواهد کرد در خوشبینانهترین حالت تنها هزینههای او با درآمد سر به سر خواهد شد و این به معنای آن است که چند ماه تلاش و زحمت برای به ثمر نشستن محصول نه تنها هیچ سودی عاید کشاورز نکرده، بلکه دچار خسارت نیز شده است.
برای تأمین امنیت غذایی کشور، موضوعی که این روزها بسیاری از کشورهای توسعهیافته را به چالش کشانده، لازم است حمایتهای بیشتری برای پایداری تولید از کشاورزان انجام شود.
دیدگاهتان را بنویسید