دکتر صادق برزگر متخصص گردشگری پایدار در گفت و گوی اختصاصی باران شمال به قلم مجتبی شیرازی: دکتر صادق برزگر متخصص گردشگری پایدار با حضور در دفتر روزنامه باران درخصوص اولویت های گردشگری و توسعه پایدار استان مازندران مباحثی را مطرح کرد. وی عدم برنامه ریزی کوتاه مدت و بلند مدت برای حوزه گردشگری، عدم […]
دکتر صادق برزگر متخصص گردشگری پایدار در گفت و گوی اختصاصی باران شمال به قلم مجتبی شیرازی: دکتر صادق برزگر متخصص گردشگری پایدار با حضور در دفتر روزنامه باران درخصوص اولویت های گردشگری و توسعه پایدار استان مازندران مباحثی را مطرح کرد. وی عدم برنامه ریزی کوتاه مدت و بلند مدت برای حوزه گردشگری، عدم توجه به پیوست های فرهنگی در موضوعات جذب توریسم و غفلت از منبع عظیم منابع مالی در حوزه گردشگری و کشاورزی مازندران را مورد توجه قرار داد و تاکید کرد و گفت : این هنر نیست که مبلغ جاذبه های طبیعی و خدادادی برای مازندران باشیم بلکه باید برای جاذبه های تاریخی، میراث فرهنگی، آداب و سنن، پوشاک و غذای محلی و معرفی خرده فرهنگ ها برنامه ریزی داشته باشیم…
دکتر صادق برزگر استاد دانشگاه در خصوص آسیبهای اجتماعی ناشی از گردشگری به حوزه فرهنگ با بیان اینکه کشور ایران به واسطه تنوع فرهنگی که دارد از پتانسیل بالای گردشگری برخوردار است گفت: موضوع گردشگری می تواند هم فرصت باشد برای استان و هم تهدید. وی برنامه ریزی را لازمه استفاده از ظرفیت های فرهنگی و گردشگری در کشور دانست و گفت اینکه این ظرفیت برای ما فرصت باشد یا تهدید بسته به این دارد که چه برنامه ریزی برای آن داشته باشیم.
رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه پیام نور استان گلستان؛ برنامه ریزی درست و اصولی را زمینهساز بسیاری از دستاوردهای خوب در حوزه گردشگری دانست و گفت: باید بپذیریم آنچه که گردشگران را جذب مازندران می کند ظرفیت های گردشگری و تاریخی ما نیست بلکه باید گفت گردشگر مازندران را به خاطر سیمای طبیعی و جاذبه های گردشگری خدادادی چون کوه و جنگل و دریا و دشت می پسندد. وی افزود این در حالی است که ما ظرفیت های بسیار خوبی در حوزه فرهنگ و تاریخ و تمدن داریم.
دکتر برزگر با اشاره به قدمت هفت هزار ساله قبل از میلاد بعضی ظرفیتهای تاریخی مازندران چون تپه های باستانی بهشهر گفت: متاسفانه وقتی گردشگر به مازندران می آید کمتر سراغی از این جاذبههای تاریخی و گردشگری و فرهنگی می گیرد و اینجاست که باید بپرسیم به راستی چرا؟
وی با تاکید بر اینکه نگاه حاکم بر گردشگری در مازندران نیازمند تحول است و با نگاهی نو به این حوزه باید نگریست افزود: نه تنها متولیان حوزه گردشگری که متولیان فرهنگ و هنر و ارشاد اسلامی و حتی دستگاههای فرهنگی دیگر هم باید برای این مهم پای کار باشند. وی با بیان این که صدا و سیما و رسانه های استان هم باید به نوعی وسط میدان باشند اضافه کرد: با برنامه ریزی درست می توان از فرصت گردشگری در استان نهایت استفاده را برد.
این متخصص گردشگری پایدار با بیان اینکه باید جاذبه های فرهنگی را برای گردشگران به اشتراک بگذاریم و به گردشگران معرفی کنیم افزود: میراث فرهنگی و تاریخی شهرهای بزرگی چون اصفهان شیراز و مشهد در موزه تاریخ و تمدن آنها به نمایش گذاشته میشود و مقصد گردشگران؛ “موزه” این شهرستان ها هست ولی در مازندران چه می توان گفت. آیا موزه ای داریم که بتوانیم از آن استفاده کرد. و گفتمان مان را به نمایش بگذاریم ؟ این استاد دانشگاه با اشاره به عدم استفاده مازندران از سود حاصل از اقتصاد گردشگری بیان داشت: بسیاری از کشورها منابع مالی قابل توجهی از اقتصاد گردشگری جذب می کنند مانند ترکیه که برنامه ریزی مدونی برای جذب توریسم دارد و بخش اعظمی از درآمدش را از اقتصاد گردشگری تامین می کند که البته به جهت جاذبه های گردشگری چیزی بیشتر از ما ندارد.
وی با بیان اینکه در سیمای گردشگری با توجه به ظرفیت های استان مازندران؛ گردشگری باید اولویت اول استان باشد و با اظهار اینکه: باید زیرساخت ها را برای گردشگران و فعالان حوزه گردشگری استان فراهم کرد افزود: شهرهای مازندران ظرفیتهای خوبی در مباحث گردشگری فرهنگی و تاریخی دارند بطور مثال شهر آلاشت بعنوان شهر ملی جاجیم معرفی می شود. وی در ادامه تاکید کرد: گردشگری تاریخی، گردشگری ورزشی، گردشگری سلامت، گردشگری مذهبی و گردشگری کشاورزی ظرفیت های بی نظیر استان مازندران است که چون نگاه تخصصی بین مدیران آنها حاکم نیست خروجی چندانی برای استان نداشته است.
وی فعالیتهای انجام شده در بخش گردشگری استان مازندران را جزیرهای دانست و افزود: در مازندران باید چشم انداز گردشگری تعریف شود. دکتر برزگر؛ شهرستان سوادکوه در استان مازندران را یکی از محورهای اساسی با ظرفیت بالای گردشگری به عنوان یکی از مبادی اصلی ورودی استان یاد کرد و گفت: آیا در شهرستان سوادکوه با این حجم جاذبه طبیعی اقامتگاه یا هتل و رستوران یا متلی ملاحظه می کنید؟ وی در ادامه شهر زیراب در سوادکوه را یکی از مقاصد گردشگری مذهبی ذکر کرد و گفت: این شهرستان به تنهایی تمامی آیتم های گردشگری تاریخی، مذهبی، ورزشی و کشاورزی را داراست ولی به دلیل فقدان فضای اقامتی مناسب، بهره چندانی از آن برده نشده است.
این استاد دانشگاه دستگاه های دخیل در بحث صدور مجوز برای زیرساخت های گردشگری را موانع توسعه بخش گردشگری دانست و افزود: تا زمانی که اولویت اول استان گردشگری و کشاورزی نباشد نمیتوان به گردشگری استان خوشبین و به توسعه حقیقی رسید. وی با بیان اینکه قوانین دست و پاگیر در حوزه بین دستگاهی موانع بزرگ حوزه گردشگری است افزود: تغییر کاربری زمین های کشاورزی در استان مازندران خود نیز معضل قانونی دیگری است که توسعه گردشگری را با مشکل روبرو می کند. وی افزود: در عمل اتفاق چندانی برای توسعه گردشگری در استان وجود ندارد.
وی با اشاره به حجم پرونده هایی که به اداره کل میراث فرهنگی استان برای دریافت مجوز گردشگری ارسال می شود افزود: سرمایهگذاران کلی هزینه و وقت صرف میکنند تا مجوز ساخت بگیرند در صورتی که به دلیل همین موانع دست و پاگیر شانس آنها تنها ده درصد است. وی گفت: سرمایه گذار در استان نیازمند امنیت است و سرمایه گذار بومی که جای خود دارد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه در حوزه فرهنگ کارهای بارزی در استان انجام نشده است گفت: گردشگران به اصفهان و شیراز و تبریز با نگاه طبیعی نمی روند بلکه بخاطر این می روند که برنامه محور و ساختاری در فرهنگ و صنایع دستی آنها کار شده است . وی با اشاره به اهمیت کار فرهنگی در حوزه گردشگری خاطرنشان کرد: از آنجایی که در این حوزه اقدامات بارزی در استان انجام نشده است می توان گفت: گردشگری ساختار اجتماعی استان را آسیب می زند.
وی با اظهار اینکه در گردشگری ما دو حالت را شاهدیم افزود: در حالت اول توریست به صورت دائم در مقصد حاضر می شود و با خرید زمین و ساختن ویلا به طور فصلی یا دائم در آن مستقر می شود که هیچ سودی برای جامعه میزبان ندارد؛ ولی تبعاتش که همان آسیب های فرهنگی و اجتماعی است فرهنگ ما را تحت تاثیر قرار می دهد و دامنگیر جامعه ما می شود؛ در حالت دوم نیز گردشگر فقط با نگاه استفاده از جاذبه های گردشگری و طبیعی وارد استان می شود و هیچ آیدی برای استان جز حجم عظیم زباله و تغییر فرهنگ نخواهد داشت.
دکتر برزگر گفت: در چنین گردشگری جامعه میزبان، دچار ساختارشکنی و تاثیرات منفی در ساختار می شود که فرهنگ و اجتماع آن تحت تاثیر قرار می گیرد پس لازم است گردشگری در استان همراه با پیوست فرهنگی باشد تا بتوان جلوی تغییرات فرهنگی را گرفت. وی گفت: ما در استان مازندران فرهنگی غنی و محصولاتی با اصالت بالا داریم که باید بگوییم صدا و سیما ،رسانه ها و اداره کل ارشاد در این خصوص باید در کنار دستگاههای متولی برنامه مدونی برای آن داشته باشند.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: در واقع برنامههای فاخری در این بستر نمی بینیم. وی با انتقاد از ساخت برخی فیلم و سریال ها در سطح ملی که فرهنگ غنی ما را به سخره می گیرد تاکید کرد؛ تنها دستاورد این سریال ها و فیلم ها به تصویر کشیدن جاذبه های طبیعی و گردشگری استان زیبای مازندران است که نقاشی خداوند است. برزگر عدم برنامهریزی کوتاه مدت،میان مدت و دراز مدت برای گردشگری در مازندران را یکی از چالش های اساسی حوزه گردشگری دانست و گفت: با نگاه بدبینانه به این موضوع نمی نگریم بلکه میخواهیم با نگاهی واقعبینانه به موضوع بنگریم و باید بگوییم که برای گردشگر در استان مازندران اینطور تعریف شد که وقتی به مازندران می آید از ساحل و جنگل آن استفاده کند ولو غیر! وی خاطر نشان کرد: اولویت اول هر گردشگر به مازندران استفاده از طبیعت جنگل و دریای آن است و متاسفانه در استان برای گردشگری ظرفیت فرهنگی برنامه ریزی نشده است .
این استاد دانشگاه با بیان اینکه مازندران دارای ظرفیتهای فرهنگی بسیار غنی و قدیمی به لحاظ پوشاک؛ غذا و سوغات؛ آیین و رسوم و فرهنگ و تمدن است که هیچگونه برنامهریزی مدونی برای آن به عنوان بستر های فرهنگی انجام نشده است گفت: فرهنگ سازی و ساختار سازی از ظرفیت های فرهنگی و هنری استان به جد در استان احساس میشود.
رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه پیام نور استان گلستان؛ با اشاره به فضا سازی و ساختار سازی ها از فرهنگ های دیگر گفت: بعنوان مثال “چکدرمه” غذای محلی ترکمن ها در استان گلستان، “کیمونو “پوشاک ژاپنی ها یا “رقص محلی” ترکی در حال فرهنگ سازی حتی برای دیگر فرهنگ ها هستند چون روی این مسائل کار می شود، اما مازندران با فرهنگ غنی در تنوع غذایی، رقص محلی و موسیقی و لباس های فاخر هنوز اندر خم یک کوچه است. وی با تاکید بر اینکه در همه حوزه ها ظرفیت های استان فراتر از حد معمول است افزود: به دلیل ضعف برنامه ریزی نتوانستیم بهرهای از سیمای گردشگری استان ببریم.
دکتر برزگر در پایان؛ رویداد بینالمللی ۲۰۲۲ را فرصتی مغتنم برای برنامه ریزی های مدون جهت شناسایی ظرفیت های استان در همه ابعاد به جامعه هدف برشمرد و گفت: باید از این فرصت نهایت استفاده را ببریم.
دیدگاهتان را بنویسید