باران شمال: در تقویم جهانی دهم ژوئن به تقویم ما بیستم خرداد به عنوان روز صنایع دستی نامگذاری شده است تا در این روز در سراسر جهان به طور ویژه به هنر صنایع دستی و نقش مهم آن در رونق صنعت گردشگری پرداخته شود و از فعالان و شاغلان این عرصه تقدیر به عمل آید. […]
باران شمال: در تقویم جهانی دهم ژوئن به تقویم ما بیستم خرداد به عنوان روز صنایع دستی نامگذاری شده است تا در این روز در سراسر جهان به طور ویژه به هنر صنایع دستی و نقش مهم آن در رونق صنعت گردشگری پرداخته شود و از فعالان و شاغلان این عرصه تقدیر به عمل آید.
نا گفته پیداست که ایران با تاریخ و تمدن کهن و فرهنگی غنی، از جمله پیشگامان عرصه صنایع دستی بوده و هست. تنوع بسیار بالا، هویت درخشان و اصالت کهن از جمله ویژگی های ممتاز صنایع دستی کشور ماست.
بسیاری از کارشناسان معتقدند اگر به درسی به این صنعت در کشور ما پرداخته شود و محصولات متعدد و متنوع آن با برند سازی و تبلیغات مناسب، بازارهای جهانی را به دست گیرند، درآمد ناشی از آن به تنهایی برای اداره کشور کافی است.
یعنی صنایع دستی به تنهایی می تواند نقش عمده ای در صادرات غیرنفتی کشور ایفا کند و در صدر ایجاد درآمد پایدار و ارزآوری کشور قرار بگیرد. آنگاه می توانیم ذخایر ارزشمند و گرانبهایی چون نفت، گاز، پتروشیمی، آلومینیوم، فولاد و… برای روز مبادا نگه داریم.
مازندران هم از جمله استان هایی است که در حوزه صنایع دستی در رشته ها و شاخه های مختلف، حرف های بسیاری برای گفتن دارد چرا که از دیرباز تولید محصولات دستی در تک تک خانه های آن جریان داشته و بخشی از فعالیت های شغلی و حتی سرگرمی مردم این دیار بوده است.
بنابراین این ویژگی می تواند در روزگار تحریم همه جانبه دشمنان، موثر واقع گردد و در افزایش تولید ملی و گسترش صادرات غیرنفتی کمک کننده باشد.
بر اساس آمارهای رسمی و موثق، حدود ۹۰ رشته صنایع دستی فعال در مازندران جریان دارد و جالب تر اینکه ۱۷ رشته آن مثل جاجیم، صنایع چوبی، گلیم، گلیمچه، حصیربافی، نمدمالی، لاک تراشی، کوپ بافی، چادر شب بافی و… بومی و مخصوص این استان است.
متولیان صنایع دستی مازندران، رقم فروش صنایع دستی مازندران از ۲۸ نمایشگاه نوروزی استان را فقط در ایام نوروز امسال ۲۴ میلیارد تومان ذکر کرده اند. آن هم در شرایط فعلی که شیوه بازاریابی و تبلیغات ما هنوز به شکل سنتی و محلی است.
حال اگر توجه مسئولان ارشد و متولیان استان به ظرفیت های بومی و درآمدزایی از تولیدات غیر نفتی معطوف شود و تبلیغات نوین و برندسازی محصولات صورت پذیرد، چه شود.
بی شک می توان در سال های آتی با افزایش آن در نقاط مختلف استان و توجه به سایر حوزه های بخش گردشگری و صنایع دستی و کسب درآمد بیشتر، کمک شایانی به اقتصاد مازندران نمود.
طبق آمارهای اعلام شده ۱۲ هزار نفر از هنرمندان صنایع دستی دارای پروانه تولید از اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران هستند که از این تعداد حدود هشت هزار نفر فعال و در این عرصه فعالیت می کنند و مابقی افراد صنایع دستی به عنوان شغل ثانویه آنها محسوب می شود.
از پرفروش ترین محصولات صنایع دستی مازندران می توان به سفال، سرامیک، چرم، حصیر، منبت، معرق، خراطی، نساجی، قلاب بافی و زیورآلات سنتی اشاره کرد که میلیون ها بازدید کننده را از سراسر ایران و سایر نقاط جهان به سوی نمایشگاه های صنایع دستی مازندران می کشاند.
خوشبختانه پس از روی کار آمدن مدیرکل جدید میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران تاکنون اقدامات مناسبی صورت پذیرفته و برنامه هایی هم در دست اجراست که نشان دهنده افق روشن مازندران در عرصه صنایع دستی است.
ثبت ملی جاجیم آلاشت، حصیربافی درزی کلا بابل و گلیچ بافی بهشهر
صادق برزگر، ضمن گرامیداشت روز جهانی صنایعدستی، برندسازی محصولات صنایع دستی را به عنوان راهکاری برای فروش و درآمدزایی برای صنعتگران این حِرفه می داند و می گوید: برای تحقق این مهم، فراهم آوردن بازار مصرف در کشورهای دیگر مورد نظر و تاکید است که با ایجاد بستر صادرات توانسته تا حدودی این مساله را پوشش دهد.
وی همچنین از انتخاب شهرها و روستاهای مازندران به عنوان منطقه ملی صنایع دستی به عنوان دیگر اقدام انجام شده برای شکوفایی صنایع دستی در استان نام می برد و اضافه می کند: برای این منظور بهدلیل ریشهدار بودن هنر جاجیم بافی، حصیربافی و گلیچ بافی و استفاده از مواد اولیه و رنگهای طبیعی منطقه، ثبت ملی جاجیم آلاشت، حصیربافی درزی کلا بابل و گلیچ بافی بهشهر انجام شد.
برزگر ادامه می دهد: به ثبت رسیدن یک اثر هنری در فهرست ملی باعث شناخته شدن بیشتر آن در میان مردم خواهد شد و برای حفظ این رشته های صنایع دستی می بایست در فهرست بین المللی یونسکو به ثبت برسد تا از اعتبارات این سازمان برخوردار شوند.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مازندران با اشاره به آغاز هفته صنایع دستی بیان کرد: از ۱۷ تا ۲۷ خرداد سال جاری برنامههای مختلفی در استان به مناسبت هفته صنایعدستی برگزار میشود.
وی افزود: مراسم بزرگداشت هفته ملی و روز جهانی صنایعدستی شرق، غرب و مرکز استان همراه با افتتاح بازارچه و نمایشگاه صنایعدستی، دیدار صمیمانه با صنعتگران، پیشکسوتان صنایعدستی، تجلیل از هنرمندان، بازدید از کارگاههای صنایعدستی، برگزاری ورکشاپ تخصصی و کارگاه آموزشی دستورالعملهای معاونت صنایعدستی و… از جمله برنامههایی است که در روز و هفته صنایعدستی مازندران اجرا میشود.
برزگر در پایان گفت: همزمان در سراسر استان نمایشگاههای صنایعدستی از آثار هنرمندان و مراسم تجلیل از هنرمندان و بازدید از کارگاههای صنعتگران فعال و پیشکسوت برگزار میشود.
پس اهمیت صنایع دستی در جهان امروز و توسعه اقتصاد روشن است و توجه به این حوزه ضرورت دارد و حتی در شرایط فعلی کشور از آب و نان هم با ارزش تر است.
بنابراین باید به سمتی برویم که صنایع دستی در کشور همه گیر شود و ساز و کارهای توسعه آن فراهم گردد.
همچنین می طلبد که برنامه های حمایتی دولت از هنرمندان صنایع دستی به شکلی شایسته اجرایی گردد که یکی از آن ها، ایجاد بازارچه های دایمی صنایع دستی در مبادی ورودی هر شهر است.
در حوزه بسته بندی و برندسازی کالاهای تولیدی نیز باید به طور ویژه کار کنیم و خود را به کشورهای برتر جهان در این حوزه برسانیم.
همچنین می توان از طرح حمایت از استادکاران و هنرمندان صنایع دستی، چشم انداز روشنی برای شکوفایی این صنعت در مازندران و کشور ترسیم کرد.
باید صبوری کرد و دید با اجرایی شدن و تحقق طرح ها و برنامه های دست اندرکاران و متولیان حوزه صنایع دستی استان و کشور، ترقی و توسعه ما در این حوزه چه مقدار خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید