سه شنبه / ۱۰ تیر / ۱۴۰۴ Tuesday / 1 July / 2025
×

باران شمال: به نقل از کرانه روستای کردکلای جویبار با ۶۱۱ خانوار و ۲۱۰۵ نفر جمعیت، خاستگاه گل نرگس است این روستا بزرگترین و قدیمی ترین روستای بخش گیلخواران می باشد و اماکن تاریخی و گردشگری مناسبی برای توسعه گردشگری دارد. کردکلا اکنون یکی از ۵۰۰ روستای مازندران در طرح توانمند سازی روستاهاست و در […]

از میزبانی نرگس ها تا مقصد گردشگری / برزگر: جشنواره های بومی محلی؛ پیشران توسعه مناطق روستایی

باران شمال: به نقل از کرانه روستای کردکلای جویبار با ۶۱۱ خانوار و ۲۱۰۵ نفر جمعیت، خاستگاه گل نرگس است این روستا بزرگترین و قدیمی ترین روستای بخش گیلخواران می باشد و اماکن تاریخی و گردشگری مناسبی برای توسعه گردشگری دارد.

کردکلا اکنون یکی از ۵۰۰ روستای مازندران در طرح توانمند سازی روستاهاست و در لیست ۱۰۰ روستای نخست استان در این طرح قرار دارد. اگرچه این روستا به همراه ۱۷ روستای دیگر کشور از سال ۱۳۸۶ توسط دولت به عنوان روستای هدف گردشگری کشور معرفی شده بود و سابقه گردشگری آن به دهه های قبل باز می گردد.

آغاز برداشت گل نرگس در روستای کردکلا با آغاز فصل زمستان همراه می‌شود و عطر گل نرگس در فضای روستا و شهرها می پیچد از اینرو معمولا هر ساله در هفته آغازین زمستان (دی ماه) در این روستا جشنواره گل نرگس برگزار می شود.

امسال نیز شاهد برگزاری ششمین جشنواره گل نرگس در این روستا هستیم که از ۳۰ آذرماه به مدت یک هفته در روستای کردکلا برگزار می شود.

بر اساس اعلام منابع محلی در سالجاری بیش از ۴۰ هکتار از اراضی این روستا به کشت گل نرگس اختصاص یافته که آمارهای جامع تر این رویداد را از زبان مدیر جهاد کشاورزی جویبار و دهیار کردکلا از نظر می گذرانیم.

ثبت جشنواره کردکلا در روز شمار جهاد کشاورزی

عبدالله رحیمی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جویبار در این باره اظهار کرد: «برگزاری این جشنواره در روز شمار جهاد کشاورزی و میراث فرهنگی به ثبت رسیده است. در این جشنواره صنایع وابسته به گل نرگس، صنایع دستی و همچنین اماکن تاریخی و دیدنی شهرستان معرفی خواهد شد.

وی افزود: سطح زیر کشت گل نرگس شهرستان بیش از ۶۶ هکتار است و میانگین تولید در هر متر مربع ۲۵ شاخه گل نرگس می باشد».

جشنواره گل نرگس برند کردکلا

سلیمان عالی دهیار روستای کردکلا نیز بیان کرد: «این جشنواره در زمین ورزشی روستا و در کنار نرگس زارها و آب بندان برگزار می‌شود و تمام تلاش ما بر این بوده که کم و کاستی‌های سال‌های گذشته را به حداقل برسانیم و فضایی مناسب در اختیار بازدید کنندگان قرار گیرد.

وی با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد از نقیصه‌های دوره قبلی جشنواره برطرف شده، افزود: در سال گذشته از کل استان بازدید کنندگان در قالب تورهای تفریحی و گردشگری به این جشنواره آمده بودند که در نظر داریم در سال جاری تعداد آن ها را به مراتب افزایش دهیم. ما برای برگزاری هرچه بهتر این جشناره نیاز به حمایت های همه جانبه متولیان امر داریم.

دهیار روستای کردکلا تصریح کرد: جشنواره گل نرگس همانند کشتی و ادوات کشاورزی برند شهرستان است و ما انتظار داریم مسئولان به تعهدات خود عمل کنند. چرا که سال‌ها است بهره برداران، منتظر برطرف شدن مشکل بیمه، ایجاد صنایع تبدیلی و بازار فروش این محصول هستند».

همچنان که دهیار روستای کردکلا اشاره نمود با شروع برداشت گل نرگس برخی از نرگس کاران منطقه، به علت نبود خریدار و بازار و فروش ناچارند دسترنج شان را با کمترین قیمت به بازار عرضه کنند که بسیار به زیان آن ها و به نفع دلالان است.

یکی دیگر از مشکلات کشاورزان روستای کردکلا، وجود دو مدعی منابع طبیعی و اوقاف بر زمین‌های کشاورزی منطقه است که طبق گفته اوقاف سه دانگ زمین‌های کردکلا وقفی بوده و همین مساله به دلیل مشخص نبودن حد و حدود آن، مشکلات زیادی برای مردم این روستا ایجاد نمود از جمله اینکه نرگس زارها در دریافت تسهیلات بانکی و گسترش کار خود با مشکلات عدیده ای مواجه هستند.

متاسفانه تبلیغ بیش از حد سواحل و جنگل مازندران سبب شد که ظرفیت های عظیم این استان برای حرکت در مسیر توسعه پایدار ، مغفول بماند و اینگونه به نظر برسد که تمامی طرح ها و سرمایه گذاری ها باید در این مسیر تعریف شود .

این در صورتی است که با یک بررسی دقیق و کارشناسی به این نتیجه می رسیم که روستاهای مازندران خود به تنهایی بعنوان یک ظرفیت بی نظیر در توسعه کشاورزی و گردشگری محسوب می شوند.

بررسی ها موید آنست که روستاهای مازندران به دلایل قدمت تاریخی، محصولات کشاورزی و صنایع غذایی ، رسوم و آئین های سنتی، امامزاده ها و اماکن مذهبی، صنایع دستی و… می تواند بعنوان یک ظرفیت مهم در جذب گردشگر و توسعه پایدار مورد توجه قرار گیرند.

جشنواره های بومی محلی؛ پیشران توسعه مناطق روستایی

دکتر صادق برزگر مدیر سابق اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران و مشاور استاندار در حوزه گردشگری در گفتگو با کرانه از نقش مهم جشنواره های روستایی در توسعه اقتصادی سخن گفت و گفت: «برگزاری جشنواره های بومی محلی رویکردی نو در توسعه روستاهاست که می تواند موجب شناسایی و تقویت مقاصد گردشگری گردد.

وی جشنواره های بومی محلی را پیشران توسعه مناطق روستایی برشمرد و افزود: توسعه و توانمندسازی ۵۰۰ روستا یکی از مهم ترین قابلیت های روستایی استان در حوزه گردشگری است در کنار همه این ها برگزاری جشنواره بومی محلی می تواند در معرفی توانمندی ها و ظرفیت های روستایی موثر باشد و یک گام بزرگ در راستای برندسازی و بازاریابی محصولات بومی آن منطقه محسوب گردد.

برزگر تصریح کرد: این مناطق روستایی عمدتا پتاسیل تبدیل شدن به توسعه گردشگری را دارند و البته که نیاز است برای این مقاصد گردشگری، مسیرهای گردشگری تعریف شود. برای اینکه ما بتونیم این روستاها را به سمت مقاصد گردشگری ببریم یکی از آیتم ها، برگزاری جشنواره هاست تا ظرفیت های روستاها در آن جا ارائه شود و به مرور پای آژانس های گردشگری به آنجا باز شود.

مشاور استاندار در حوزه گردشگری ادامه داد: تا زمانی که نتوان یک روستا را به عنوان یک مقصد گردشگری تبدیل کرد نباید انتظار توسعه روستاها با محوریت گردشگری داشت و این نیازمند الزاماتی چون ایجاد تاسسیسات اقامتی و پذیرایی، معرفی جاذبه ها و اماکن مذهبی، معرفی ظرفیت های صنایع دستی، معرفی فرهنگ های بومی محلی، شناسایی و احصای توانمندی های بومی محلی از جمله جشنواره های مختلف می باشد».

البته در راستای اظهارات دکتر برزگر می توان گفت برنامه ریزی هدفمند برای برگزاری کیفی جشنواره گل نرگس و حرکت در مسیر برندسازی در این منطقه و همچنین راه اندازی تورهای گردشگری در زمان خاص می تواند در جذب حداکثری گردشگران تاثیرگذار باشد.

گردشگران و علاقه مندان به گردشگری تجربه محور نیز می توانند تجربیات دلچسبی را در این روستا داشته باشند. چراکه حصیربافی ، محصولات دامی، خانه های قدیمی و بومی سازی و غذاهای سنتی این روستا، شرایط بسیار خوبی را برای بازدید کنندگان فراهم می آورد.

اما همانطور که تاکید گردید، برای عملی شدن ایده روستای هدف گردشگری، نیازمند برنامه ریزی و حمایت مسئولان حوزه های گردشگری و کشاورزی هستیم و تاخیر هر روزه در این موضوع بسان از دست رفتن فرصت طلایی در ایجاد اشتغال پاک و مقابله با بیکاری و حتی آسیب های اجتماعی است.

تولید مرکبات با کیفیت و مرغوب یکی دیگر از ظرفیت های روستای کردکلا در حوزه کشاورزی است و ۸۰ هکتار از زمین های کشاورزی منطقه تاثیر بسزایی در امر اشتغالزایی جوانان و تولیدات کشاورزی استان دارند.بالای یکصد هکتار آب بندان که از جمله برنامه های هدفمند دولت در ایجاد اشتغال و منابع پایدار روستا و همچنین توسعه گردشگری در روستاهاست از مزیت های این روستای هدف گردشگری است.

در زمینه تاریخی نیز تپه باستانی «دین تپه» و حسینیه تاریخی «پیرتکیه» که پیشینه آن به دوره قاجار می رسد از جاذبه های گردشگری  روستای کُردکلای شهرستان جویبار به حساب می آیند که معماری زیبای پیرتکیه می تواند جذابیت های بصری خوبی را در اذهان بازدیدکنندگان به یادگار گذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *