سه شنبه / ۱۰ تیر / ۱۴۰۴ Tuesday / 1 July / 2025
×

باران شمال: یکی از برنامه های دولت سیزدهم هوشمندسازی حمل و نقل کشور است و تاکنون اقدامات مناسبی در سطح استان مازندران و کشور صورت پذیرفته که در این گزارش به جنبه هایی از آن خواهیم پرداخت. نکته قابل ذکر اینکه با توجه به توسعه سریع علم و تکنولوژی، نمی توان با امکانات و برنامه […]

افزایش پیشگیری، کنترل و نظارت راه های مازندران/ تاکید استاندار بر حمل و نقل هوشمند

باران شمال: یکی از برنامه های دولت سیزدهم هوشمندسازی حمل و نقل کشور است و تاکنون اقدامات مناسبی در سطح استان مازندران و کشور صورت پذیرفته که در این گزارش به جنبه هایی از آن خواهیم پرداخت.

نکته قابل ذکر اینکه با توجه به توسعه سریع علم و تکنولوژی، نمی توان با امکانات و برنامه های سنتی، مدیریت موفقی داشت و از پس آن برآمد.

بنابراین دولت سیزدهم در نظر دارد با استفاده از تکنولوژی های روز و سامانه های جامع اطلاعاتی و ارتباطی به هوشمندسازی حمل و نقل کشور مبادرت ورزد تا بهره وری و کارایی فرآیندهای حمل و نقل افزایش یابد.

البته اقدامات دولت بر اساس سند برنامه استراتژیک حمل و نقل مصوب پنج سال پیش است که در آن بر ضرورت حمل و نقل هوشمند تاکید دارد تا با انجام آن به اهداف مهمی چون مدیریت و کنترل ترافیک، افزایش ایمنی و کاهش تصادفات، کاهش آسیب های زیرساخت، کاهش آلاینده ها، و… دست یافت.

در استان مازندران نیز تاکنون اقدامات مناسبی در حوزه هوشمندسازی انجام شده که در هفته اخیر که هفته حمل و نقل نام دارد به آن ها خواهیم پرداخت.

رونمایی چهار سامانه با حضور استاندار مازندران و گزارش عملکرد مدیرکل راهداری استان به تازگی انجام شده که در ادامه این گزارش به آن ها خواهیم پرداخت.

 گزارش عملکرد جهانیان مدیرکل راهداری

حسن جهانیان مدیرکل راهداری مازندران در نشست خبری به مناسبت هفته حمل و نقل اظهار کرد: یکهزار و ۷۰۰ کیلومتر از راه‌ها را خط کشی و ۱۳ کیلومتر از راه‌ها را بلوار کردیم. چهار نقطه حادثه خیز ایمن سازی شده و روشنایی هفت کیلومتر از جاده‌ها با هزینه ۴۷ میلیارد تومان انجام گرفت.

وی افزود: سیستم روشنایی در ۱۳ تقاطع پرخطر با اعتبار ۷ میلیارد تومان احداث و روکش آسفالت ۱۹۲ کیلومتر از راه‌ها با اعتبار ۳۲۵ میلیارد تومان انجام شد. همچنین ۲۵ هزار تن آسفالت برای لکه گیری راه‌های روستایی با اعتبار ۱۱۸ میلیارد تومان مصرف گردید.

مدیرکل راهداری مازندران با بیان اینکه ۳۳ پل با ۳۸ میلیارد تومان اعتبار در سال جاری تعمیر، مرمت و احداث شد، گفت: از سال گذشته اقدامات ویژه‌ای برای راهدارخانه‌ها در استان صورت گذیرفت و از این بابت همه راهدارخانه‌های استان مجهزاند.

جهانیان با اشاره به اضافه شدن راهدارخانه‌های جدید نظیر ولی آباد کندوان تصریح کرد:  ساخت ۱۲ واحد مجتمع‌های خدمات بین راهی در استان آغاز شده و به مرور به ۴۶ واحد دیگر استان که در حال فعالیت اند، اضافه می شوند.  همچنن ما جهت کسب بیشتر رضایت مردم، نظارت بر این واحدها را در سال جاری افزایش داده ایم.

وی نشست با استاندار، دیدار با خانواده‌های شهید، برپایی نشست خبری، بازدید از شرکت‌های حمل و نقل و سخنرانی در خطبه‌های نماز جمعه را از جمله برنامه‌های هفته حمل و نقل ذکر کرد و افزود: مجموعا در استان ۱۴ میلیون تن کالا در سال جاری جابجا شده که از لحاظ تناژ رشد ۴۷ درصدی داشتیم و در بخش بارنامه نیز رشد ۶۱ درصدی را شاهد بودیم.

مدیرکل راهداری مازندران در پایان اظهاراتش بیان کرد: ثبت بیش از ۶۳۰ هزار سفر در استان و جابجایی حدود ۳ میلیون مسافر در استان از دیگر آمارهای مربوط به حوزه راهداری است.

رونمایی از ۴ سامانه هوشمند سازی راهداری مازندران

به گزارش کرانه، پس از برگرازی نشست خبری با حضور استاندار حسینی پور، چهار سامانه راهبردی هوشمند راهداری و حمل و نقل جاده‌ای مازندران که با همکاری و مشارکت شرکت های دانش بنیان عملیاتی شد، رونمایی گردید.

به گفته جهانیان مدیرکل راهداری مازندران، این نخستین سامانه مدیریت جامع روشنایی هوشمند است که مدیریت و مراقبت ۳۵۰ کیلومتر از محورهای اصلی استان را امکان پذیر می سازد و مسائل مهمی چون سرقت کابل، ترانس و دیگر تجهیزات، قطعی ناگهانی روشنایی را پیشگیری و نظارت می کند.

با رونمایی دومین سامانه، سوخت مخازن خودروها و تجهیزات راهداری کنترل و مدیریت مصرف می شود و با راه اندازی سومین سامانه، طرح های راهداری و حمل و نقل جاده‌ای مازندران (تعداد ۸۵۰ ردیف اعتباری طرح جاده ای در استان وجود دارد) مدیریت و کنترل می گردد.

چهارمین سامانه نیز سامانه جامع آمار و اطلاعات است که در آن علاوه بر رصد همه آمار و اطلاعات طرح ها، اعتبارات ،عملکرد کارکنان نیز رصد می شود.

نظر استاندار پیرامون مدیریت هوشمند جاده‌ای مازندران

به گزارش کرانه شمال، سید محمود حسینی پور استاندار مازندران در حاشیه این رونمایی اظهار کرد: یکی از راه های مدیریت استراتژیک درعصر حاضر، اقداماتی چون هوشمند سازی و بکارگیری از فناوری نوین در راهداری و حمل و نقل جاده‌ای است.

وی افزود: مازندران استانی است که چهار محور مواصلاتی منتهی به پایتخت دارد و به چند استان دیگر همجوار است از این رو با تردد بالای خودرویی در این استان، نیاز به هوشمند سازی در مدیریت راه های استان یکی از ضروریات انکارناچذیر می باشد.

استاندار مازندران با اشاره به پیشرفته بودن سامانه هوشمند سازی در مدیریت روشنایی محورهای مازندران بیان کرد: این سامانه علاوه بر مراقبت از تجهیزات و ایمنی فناوری پیشرفته، رد یابی یغمابرندگان انفال عمومی را انجام می دهد و کار اطلاع رسانی به موقع و سریع تهدیدات و آسیب ها را نیز برعهده دارد.

حسینی پور از کاهش شدید هزینه‌ها سخن گفت و گفت: مدیریت هوشمند، موجب کاهش شدید ترافیک درون شهری و شهری استان می شود که ده هزار و ۴۰۰ کیلومتر راه اصلی و فرعی دارد.

وی همچنین از همکاری ویژه و مناسب شرکت های دانش بنیان استان برای توسعه مدیریت هوشمند استان در ۲ سال اخیر خبر داد و افزود: در دولت سیزدهم، تردد جاده‌ای مسافران و گردشگران، همچنین جابجایی کالا در مازندران رشد قابل توجهی داشته و مدیریت و راهبری هوشمند می تواند به توسعه روزافزون آن بیفزاید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *