باران شمال: اگرچه با تدابیر اندیشیده شده در دولت سیزدهم بخشی از مسائل و دغدغه های برنجکاران به ویژه در بخش فروش کاهش یافته اما متاسفانه بسیاری از آن ها کماکان به قوت خود باقی هستند. در سال های گذشته که برنجکاران در فروش محصول خود با مشکلاتی جدی مواجه می شدند که بعضا سبب […]
باران شمال: اگرچه با تدابیر اندیشیده شده در دولت سیزدهم بخشی از مسائل و دغدغه های برنجکاران به ویژه در بخش فروش کاهش یافته اما متاسفانه بسیاری از آن ها کماکان به قوت خود باقی هستند.
در سال های گذشته که برنجکاران در فروش محصول خود با مشکلاتی جدی مواجه می شدند که بعضا سبب دلسردی آن ها و دست کشیدن از فعالیت های مربوطه می شد در یکی دو سال اخیر با وضعیت بهتری مواجه شده اند.
یکی آن که استاندار مازندران با اعضای هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و تامینکنندگان برنج ایران دیدار کرد و از آن ها برای خرید تمام برنج کشاورزان مازندرانی توسط فروشگاههای زنجیره ای کشور قول مساعد گرفت.
دیگر آن که کارگروهی متشکل از اعضای انجمن و استانداری مازندران تشکیل گردید تا زیرساختهای لازم در استان ایجاد گردد، از کشاورزان حمایت اصولی صورت گیرد و برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت تنظیم گردد.
یکی دیگر آن که با تاکید استاندار مقرر شد در جهت ارتقای کیفیت و بهره وری تولید محصول برنج از سال آینده بخش خصوصی با نخبگان، متخصصان و محققان این حوزه همراه باشد.
واقعا استمرار چنین اقداماتی می تواند بارقه های امید را در دل کشاورزان ایجاد کند و به آن ها برای تولید بیشتر و با کیفیت تر انگیزه دهد.
در دهه های گذشته، کم توجهی به مسائل و دغدغه های کشاورزان به ویژه برنجکاران منجر به فروش اراضی، تغییر کاربری و مواردی از این دست شد و آسیبی جبران ناپذیر به کشاورزی استان و کشور وارد گردید.
با این همه، بی تردید یکی از مسائل اصلی برنجکاران، واردات بی رویه برنج به ویژه در فصل برداشت است که موجب می شود برنج های بی کیفیت و ارزان خارجی با توجه به وضعیت دشوار اقتصادی جای برنج های با کیفیت داخلی را بگیرد.
تکیه بی رویه بر واردات محصولات مختلف و عدم حمایت کافی از تولیدکنندگان در سال های گذشته، رفته رفته تولید کشور را در مراحل خطرناکی قرار داده بود که اگر فورا چاره نمی شد و راه حلی عاجل و مفید اتخاذ نمی گردید، عواقب خطرناکی در پی داشت.
نتیجه آن شد که دولت و مجلس پای کار آیند و واردات برنج هنگام فصل برداشت (از اول مرداد تا آخر آبان ماه) در راستای حمایت از تولید داخل، ممنوع شود. اما ظاهرا این ممنوعیت صرفا روی کاغذ بوده و در عمل با بهانه های مختلف این دست واردات ها ادامه داشت و دارد.
به همین دلیل، تذکرات و نطق های نمایندگان شمالی در ادوار مختلف مجلس و هشدارهای گاه و بیگاه دولتی ها نیز نتوانست این مافیا را سرجایش بنشاند و واردات برنج کماکان در روز روشن انجام می شود و مجلس و دولت هم پذیرفته اند که حریف مافیای قدرتمند برنج نمی شوند و صرفا برای دلخوشی مردم، اعلام مخالفت می کنند.
فرصت یک ماهه مخبر برای خرید تمامی برنج پارساله
یکی از تازه ترین این مخالفت ها، اظهارات محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور در جلسه بررسی مسائل و مشکلات مرتبط با تولید برنج و کشاورزان در استان های شمالی است که دستور داد تمامی برنج های سال گذشته کشاورزان تا یک ماه آینده خریداری می شود!
وی با تاکید بر نگاه ویژه دولت مبنی بر حمایت از کشاورزان و مصرف کنندگان، گفت: وزیر جهاد کشاورزی و استانداران شمالی کشور باید در تولید و قیمت گذاری برنج به نحوی عمل کنند که رضایت کشاورزان و خریداران را با هم به همراه داشته باشد.
معاون اول رئیس جمهور همچنین وزیر جهاد کشاورزی و استانداران مازندران، گیلان و گلستان را مکلف کرد ظرف ۴۸ ساعت برنامه اجرایی و زمانبندی شده خود را برای خرید برنج از شالیکاران تدوین و ارائه کنند.
مخبر ادامه داد: لازم است پیش بینی لازم برای تولید برنج و کشت سال آینده نیز به صورت دقیق و بر مبنای نیاز کشور انجام شود چرا که مجوز واردات فقط در صورت کمبود برنج صادر خواهد شد.
همچنین مقرر شد وزارت جهاد کشاورزی به نحوی سیاستگذاری کند که وارد کنندگان برنج تنها در صورت خرید کل ظرفیت برنج تجاری (طارم و هاشمی) از کشاورزان، بتوانند مجوز واردات برنج دریافت کنند.
اگرچه این اظهارات مثبت و دلگرم کننده است اما تا زمان تحقق کامل آن ها باید صبوری کرد چرا که چنین مواردی تاکنون بارها و بارها مطرح شد و در عمل یا اجرایی نشد یا به صورت ناقص و جزئی اقدام گردید.
گویا، مافیای برنج که عامل این نابسامانی هاست، آنقدر قدرت دارد که هر ساله فراتر از مصوبات مجلس و دولت عمل می کند و آن ها را به کلیه چپ خود هم نمی گیرد!
بنابراین، قانون ممنوعیت، هیچگاه نتوانست گرهای از مشکلات بازار و تولید داخل رفع کند و همواره برنجکاران آسیب های فراوانی از این ناحیه در طول سال خورده اند.
در سال جاری نیز درست درهمین روزها و هفته های اخیر که در فصل برداشت برنج هستیم، بر اساس خبرهای منتشره، اقدام به واردات برنج شده و حرف و حدیث ها در این مورد بسیار است.
برخی از لغو ممنوعیت واردات برنج سخن می گویند و برخی هم آن را تکذیب می کنند. سند آن ها نامه منتشره از سوی انجمن واردکنندگان برنج و درخواست لغو ممنوعیت واردات برنج در تاریخ ۱۹ تیر امسال در به وزیر جهاد کشاورزی است و این موضوع هنوز در دست بررسی است و تصمیم نهایی ان اعلام نگردید.
حسینیپور استاندار مازندران اخیرا به این موضوع واکنش نشان داد و در گفت و گویی اظهار کرد: «در ایام برداشت برنج در گذشته معمولا حدود ۴ماه دولتها بحث جلوگیری از واردات برنج را رعایت میکردند قرار بر این شد این مهم رعایت شود. وزیر جهاد کشاورزی هم به ما قول دادند به بحث ممنوعیت واردات برنج در فصل برداشت توجه میکنند.
وی درباره واردات برنج طی روزهای اخیر از بنادر جنوب کشور بیان کرد: اینکه برنج وارد کشور شد طبیعی است کشور در بحث برنج نیازمندیهایی دارد و بخشی از این محصول هر ساله وارد میشود و موضوع جدیدی نیست و سالهای سال است این اتفاق میافتاد. اما امسال وزیر جهاد کشاورزی قول برای توزیع برنج خارجی مدیریت کنند که در این ایام اتفاقی نیفتد. پیرو مذاکرهای که با وزیر جهادکشاورزی داشتیم ما هم مکاتباتی داشتیم و صراحتا اعلام کردیم که برنج در فصل برداشت وارد نشود».
در این راستا گفته می شود بیش از ۵۰ درصد از برنجهای ایرانی که سال گذشته برداشت شد همچنان در انبارها دپو هستند.
یکی از گلایه فعالان این حوزه این است که ۷۰ درصد برنجهای خارجی در استانهای شمالی توزیع میشود و با سوءاستفاده سوداگران منجر به تخریب برنج ایرانی شده است.
مجموعه این خبرها و فعل و انفعالات نشان می دهد که وضعیت مدیریتی برنج در کشور چندان مساعد و مناسب نیست و هر آن ممکن است شوک های جدیدی به این حوزه وارد گردد.
ما منکر وادرات برنج نیستیم چرا که کشور سالانه به حدود ۲ میلیون تن برنج نیاز دارد که لاجرم بخشی از آن باید از طریق واردات تامین شود و این محل بحث نیست.
اما اینکه در سال گذشته به جای وادرات یک میلیون تن برنج، ۲ برابر وارد شود، این ستمی آشکار به برنج کاران و تولید داخل است.
به نظر می رسد دولت باید در این حوزه تصمیماتی جدید و جدی اتخاذ نماید وگرنه با استمرار این روند، علیرغم همه اقدامات مثبت دولت، شاهد افت شدید کشت برنج در استان های شمالی از جمله مازندران خواهیم بود.
دیدگاهتان را بنویسید