باران شمال: از آنجا که هفته کتاب فرصت بسیار مغتنم برای توجه دادن عموم مردم به سمت کتاب و کتابخوانی محسوب می شود، نیاز است با توجه به عدم توجه کافی جامعه به این مهم، اقداماتی زیربنایی تر، ابتکاری تر و منسجم تری در سطح کشور برگزار گردد. خواه ناخواه، این هفته یک فرصت طلایی […]
باران شمال: از آنجا که هفته کتاب فرصت بسیار مغتنم برای توجه دادن عموم مردم به سمت کتاب و کتابخوانی محسوب می شود، نیاز است با توجه به عدم توجه کافی جامعه به این مهم، اقداماتی زیربنایی تر، ابتکاری تر و منسجم تری در سطح کشور برگزار گردد.
خواه ناخواه، این هفته یک فرصت طلایی برای چاره اندیشی در این مقوله است و اینکه از چه راه هایی می توان برای آموختن به دیگران و برای مهربانی کردن با یار مهربان بهره برد.
باید به همین مناسبت به موضوعاتی چون کتاب کودک، نوجوان و جوان با برنامههای شاد و مفرح، قصهگویی، شاهنامهخوانی، مسابقه و اهدا جوایز پرداخت و انگیزه های نسل های آتی را بشتر و بیشتر کرد تا بتوانند در توسعه کشور اقدامات موثرتری انجام دهند.
همانطور که از نظرتان گذشت هفته کتاب که از ۲۳ تا ۳۰ آبان ماه هر سال است با هدف توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی و ایجاد شور و شوق اجتماعی در جامعه به ویژه در بین نسل جوان و ارتفای سطح مهارت های زندگی در سطح کشور برگزار می شود.
در همین راستا، آیین افتتاح سی و یکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در سطح کشور با حضور اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دبیرستان دخترانه فرهنگ نواخته شد.
شعار امسال هفته کتاب «آینده خواندنی است» می باشد و در مازندران نیز به مانند دیگر استان های کشور برگزار شد با این تفاوت که قرار است دبیرخانه دایمی هفته کتاب در آینده نزدیک در این استان دایر گردد.
از طرفی در مازندران یک نمایشگاه کتاب از ۲۷ آبانماه تا پنجم آذرماه در مجتمع فرهنگی هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران درساری با حضور ناشران برجسته، همزمان با این هفته برپا گردید و از ۱۰ عنوان کتاب رونمایی شد.
باید شرایطی فراهم سازیم تا بتوانیم نسبت به برگزاری نمایشگاه کشوری کتاب و امکان ارایه مستقیم محصولات ناشران و مولفان استانی به مخاطبان را فراهم سازیم.
چرا که نمایشگاه کتاب امکان آشنایی و تبادل اطلاعات و تجربیات بین اصحاب قلم و دست اندرکاران چاپ و نشر را فراهم می سازد و ان را به جامعه تعمیم می دهد.
باید راهکارهایی برگزینیم که کمبودها و نقاط ضعف نمایشگاه های استان مرتفع گردد. کم توجهی ها به ناشران استانی کاهش یابد، برای هزینه های ایاب و ذهاب، هزینه های حمل کتاب، مخارج اجاره غرفه و هزینه های اسکان فکری شود.
بهتر است مسئولان امر برای ناشران استانی تسهیلاتی قایل شوند تا آنان نیز امکان حضور در نمایشگاه و ارایه آثار مولفین منطقه خود را داشته باشند.
همچنین برگزاری نمایشگاه های کتاب در استانها و نقاط پرجمعیت کشور می تواند خدمت موثری به مردم علاقمند به کتاب و تشویقی برای مولفان و ناشران این مناطق در جهت تعالی نشر کتاب در سراسر کشور باشد.
در سال جاری نیز به مناسبت هفته کتاب اقدامات مناسبی برگزار شد که می توانست بهتر و قوی تر باشد. اهم این برنامه ها را از زبان مدیر ارشاد و مدیر کتابخانه های استان در ادامه می خوانیم.
آهنگر مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران از اجرای ۳۰ عنوان برنامه شاخص و محوری در قالب ۷۵۰ عنوان فعالیت با مشارکت دستگاه های فرهنگی استان در هفته کتاب و کتابخوانی مازندران خبرداد و گفت: برگزاری نمایشگاههای کتاب، نواختن زنگ کتاب در مدارس شهرستان، راهاندازی کاروان کتاب در مناطق کم برخوردار، برگزاری مراسم کتابخوانی و جمعخوانی کتاب در مساجد، پویشهای کتابخوانی، تجلیل از فعالان حوزه نشر و کتاب، رونمایی از کتاب و دیدار با نویسندگان و مروجان فرهنگ کتاب و کتابخوانی از جمله مهمترین برنامههای هفته کتاب و کتابخوانی در سطح این استان است.
مهدیان پور مدیرکل نهاد کتابخانههای استان مازندران هم بیان کرد: در هفته مازندران ۲۸۰ برنامه در استان اجرا شد که اهدای از نشان ادبی سرو سرخ به نویسندگان با هدف بررسی کتب شهدای ۱۰ سال اخیر استان از جمله برنامه شاخص این هفته بوده است. بیش از ۴۰ نوع خدمت در کتابخانه مرکزی ارائه خواهیم کرد، دریافت ۱۵هزار جلد کتاب از طرف نهاد کشور و ابلاغ فراخوان آمادگی جمعآوری کتابهای اهدایی در بخش استانشناسی نیز انجام شده است. بیش از ۵۲ کتابخانههای سیار در کل کشور فعالیت میکنیم ما یک کتابخانه سیار هم نداریم، در کل مازندران ۳۱۲ پرنسل داریم که کتابداران هستند.
به هرحال، تکرار و تشدید اقدامات و اتفاقات این چنینی می تواند ما را در زمینه ترویج کتاب و کتابخوانی موفق تر سازد و با پدید اوردن نسل هایی باسواد و خوش فکر، مقدمات توسعه متوازن استان و کشور را فراهم نمود.
مازندران سرشار از امکانات و ظرفیت هاست و نیاز به مدیران توانمند و با تفکر برای بکارگیری و بهره برداری صحیح دارد و لازمه تحقق آن نهادینه کردن فرهنگ کتاب خوانی در جامعه است.
امیدواریم در سال های آتی با اتخاذ نگاه کلان دولت و حمایت همه جانبه شاهد تحقق این مهم باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید