سه شنبه / ۱۰ تیر / ۱۴۰۴ Tuesday / 1 July / 2025
×

باران شمال: مصادف شدن روز حمل و نقل با روز شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) موجب شد تا قدری دیرتر به حمل و نقل مازندران و اهمیت این روز در جهان امروز بپردازیم. احتمالا همه ما کلید واژه هایی چون «حمل و نقل محور توسعه»، «حمل و نقل زیربنای رشد» و مواردی از این دست […]

حمل و نقل زیربنای توسعه / راه آهن شمال از استثنائات راه آهن کشور است

باران شمال: مصادف شدن روز حمل و نقل با روز شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) موجب شد تا قدری دیرتر به حمل و نقل مازندران و اهمیت این روز در جهان امروز بپردازیم.

احتمالا همه ما کلید واژه هایی چون «حمل و نقل محور توسعه»، «حمل و نقل زیربنای رشد» و مواردی از این دست را در رسانه ها و فضای مجازی شنیده ایم که نشان از میزان اهمیت این عامل در توسعه و ترقی جوامع مختلف است.

البته که این جملات و اصطلاحات مشابه در بسیاری از کشورهای مترقی جهان، محقق شده و آن ها توانستند با تمرکز بر توسعه حمل و نقل در نهایت به رشد در حوزه های مختلف دست یافتند.

حمل  نقل، انواع مختلف (هوایی، زمینی، دریایی و ریلی) دارد و خوشبختانه می توان گفت استان مازندران از همه آن ها برخوردار است.

یکی از ظرفیت های مهم مازندران در حوزه حمل و نقل ریلی است که امروزه در بسیاری از کشورها، جزو بخش های زیربنایی اقتصاد و اساس مبادلات بازرگانی و کلید توسعه اقتصادی و اجتماعی محسوب می شود.

یعنی هرچه در کشوری بخش راه آهن قوی تر و توسعه یافته تر باشد رشد اقتصادی مطلوب تری حاصل خواهد شد. اساسا در دنیای امروز حمل و نقل ریلی مناسب ترین گزینه برای توسعه ی پایداراست و این مهم باید مورد توجه مسئولان مازندران باشد که از این طریق بتوانند از ظرفیت ها و پتانسیل های بی نظیر استان استفاده بهینه نمایند.

بنابراین قطارها از آنجا که آلودگی هوایی و صوتی ندارند و آسیبی برای محیط زیست محسوب نمی شوند، می توانند در زمان و هزینه نیز صرفه جویی کنند.

کارشناسان معتقدند رشد اقتصادی هر کشور به شریان های حمل و نقل وابسته است یعنی هرچه شریان های حمل و نقل بهتر باشد رشد اقتصادی آن جامعه سرعت بیشتری خواهد یافت.

یکی از شعبه های حمل و نقل؛ راه آهن است و با توجه به اینکه راه آهن نسبت به بقیه شعب حمل و نقل از ایمنی بالاتری برخوردار است می تواند بارهای حجیم سنگین، کانتینری و یخچال دار را حمل کند و به یقین  می تواند برای هر شهر، استان و کشوری نقش بسزایی در رشد اقتصادی داشته باشد.

راه آهن هم حجم بالای بار و مسافر حمل می کند و هم مصرف سوخت و آلایندگی بسیار کمتری نسبت جاده دارد و از  ایمن ترین روش حمل و نقل بار و مسافر محسوب می شود و به همین دلیل به آن حمل و نقل سبز می گویند.

ما نیز برای دستیابی به توسعه باید بتوانیم سمت و سوی جابجایی های بار را به سمت راه آهن سوق دهیم چرا که هر قطار به طور متوسط  حدودا ۱۵۰۰ تن بار حمل می کند در حالی که هر تریلر فقط ۲۵ تن بار حمل می کند یعنی با بکارگیری هر قطار ۷۵ تریلر از سطح جاده های استان جمع آوری خواهد شد و این می تواند علاوه بر صرفه جویی در زمان و هزینه در کاهش ترافیک، تصادفات و مواردی از این دست نقش مهمی ایفا کند.

راه آهن شمال نخستین راه آهن سراسری ساخته شده کشور بوده و جزو استثنائات راه آهن کشور است که ۱۴۹۰ پل و  ۹۳ تونل دارد و ۳۴۰ کیلومتر طول خطوط اصلی آن است.

به گفته متولیان امر، این محدوده از خروجی ایستگاه گرمسر شروع می شود تا ورودی ایستگاه گلوگاه ادامه دارد و  با ۴ استان همسایه از جمله سمنان، تهران و گلستان ارتباط مستقیم دارد که بالطبع نیاز به همکاری و همفکری زیاد و مستمر بین اداره کل شمال و استان های مذکور و ستاد راه آهن کشور دارد.

رحمان معصومی مدیرکل راه آهن شمال، اخیرا در نشست با سرهنگ پاسدار محمد حسن سلامی مدیرکل حفظ آثار ونشر ارزش های دفاع مقدس استان مازندران، توضیحات مبسوطی پیرامون آخرین وضعیت راه‌های ریلی در مازندران و تعداد مسافران ورودی، فرصت‌ها، تهدیدها‌ی پیش رو و عملکرد پلیس ارائه کرد که خلاصه آن از نظرتان می گذرد.

وی با بیان اینکه طول راه آهن شمال یک از ایستگاه گرمسار تا ورودی گلوگاه  ۳۱۰ کیلومتر می باشد،  گفت: هزار و ۵۰۰ پل و آب رو و ۹۵تونل در مسیر راه آهن شمال یک وجود دارد.

مدیرکل راه آهن شمال، افزود: تونل گدوک بزرگترین تونل است که ۲هزار و ۸۰ متر طول دارد و سه خط طلا و ورسک از بناهای تاریخی به ثبت رسیده در یونسکو می باشد.

معصومی با اشاره به اقدامات راه آهن شمال در حوزه گردشگری بیان کرد: اگرچه سه خط طلای ما بین فیروزکوه و پل سفید واقع شده اما در شرایط فعلی راه اندازی قطار گردشگری به صورت روزانه با توجه به شیب و فرازهای و اهمیت حمل بار در این منطقه مقدور نیست ولی پیگیری ها و تلاش های ما ادامه دارد و خوشبختانه با همکاری های انجام شده با استان و اخذ مجوزهای لازم از ستاد همچنین تقاضای شرکت سرمایه گذار در صدد هستیم فعلا یک روز در هفته قطار گردشگری را راه اندازی نماییم.

وی افزود: راه آهن همیشه در بحث گردشگری به ویژه گردشگری مذهبی پیشقدم بوده و مسافران از ایستگاه تهران تا شیرگاه در مسیر پل سفید و ایستگاه زیرآب با توجه به توقف چند ساعته می توانند از بلاد و مناطق دیدنی و گردشگری استان از جمله بقاع متبرکه ای چون امامزاده عبدالحق بازدید و زیارت کنند.

مدیرکل راه آهن شمال بیان کرد: از سال ۹۸ پروژه برقی سازی محور اینچه برون به گرمسار کلید خورده و کارهای مطالعاتی و اجرایی آن در دست انجام است. همچنین یکی دیگر از برنامه های راه آهن در  بندر امیرآباد احداث رو-روی ریلی است این پروژه نیز از سال ۹۸ کلید خورده و در صورت راه اندازی نقش بسیار مهمی در توسعه حمل و نقل  استان خواهد داشت.

معصومی ادامه داد: راه آهن مجهز به پیشرفته ترین امکان دیجیتالی اعم از تلفن های تصویری و خط فیبر نوری است که در این حوزه از پیشگامان استان بحساب می آید.

وی در پایان گفت: راه آهن شمال از داخل شهرها عبور کرده و توصیه ما این است مردم از زیرگذرها و مناطق تعبیه شده عبور و مرور کنند. همچنین از رسانه ها به ویژه صدا و سیما می خواهیم در امر مهم نهادینه سازی امور اجتماعی ریلی به ما یاری رسانند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *