باران شمال/لیلا کریمی به تازگی مدیرکل دامپزشکی مازندران از معدوم سازی بیش از ۱۶۰ هزار کیلو گرم از فرآورده های خام دامی طی اجرای طرح تشدید نظارت بهداشتی نوروزی در استان خبر داد. خبری که اگر به عدد آن دقت شود می بینیم که واقعا رقم بزرگی است و نابودی این مقدار فرآورده در یک […]
باران شمال/لیلا کریمی
به تازگی مدیرکل دامپزشکی مازندران از معدوم سازی بیش از ۱۶۰ هزار کیلو گرم از فرآورده های خام دامی طی اجرای طرح تشدید نظارت بهداشتی نوروزی در استان خبر داد.
خبری که اگر به عدد آن دقت شود می بینیم که واقعا رقم بزرگی است و نابودی این مقدار فرآورده در یک استان، بیشتر از آن که خوشحال کننده باشد، جای تاسف دارد.
به ویژه آن که این عدد در مدت کوتاهی و انجام «طرح تشدید نظارت بهداشتی دامپزشکی در ماه رمضان و تعطیلات عید نوروز» در رستورانها، کشتارگاههای صنعتی دام و طیور، سردخانهها، قصابی، مرغ فروشی، ماهی سراها، مراکز بسته بندی و عرضه گوشت بدست آمده است.
خدا می داند با توجه به وسعت و کثرت این مراکز در استان چه مقدار بزرگ دیگر از دید بازرسان پنهان مانده یا به خورد مردم داده شد! ان شاءالله که همین مقدار بوده و همه آن ضبط گردید.
حمزه آقاپور کاظمی در این باره گفت: «بازرسین بهداشتی دامپزشکی در قالب ۴ اکیپ نظارتی از کارشناسان اداره کل و ۸۴ اکیپ بازرسی شهرستانی به صورت روزانه در اجرای این طرح شرکت کردند. در این بین ۴۲ اکیپ به صورت ثابت و ۴۲ اکیپ به صورت سیار با انجام ۹۲۰۶ بازدیدهای سرزده از این مراکز بر نحوه عرضه آنان به صورت بهداشتی نظارت داشته و با متخلفین بهداشتی برخورد قانونی کردند.
مدیر کل دامپزشکی مازندران همچنین از صدور اخطار بهداشتی برای ۳۷۱ مرکز عرضه خبر داد و افزود: طی این بازدیدها بیش از ۳ هزار کیلوگرم از انواع فرآوردههای خام دامی که به دلایل مختلف ازجمله تاریخ مصرف منقضی و کشتار غیرمجاز، نبود لیبل و هویت محصول، تاریخ منقضی شده و … ضبط و بیش از ۲ هزار ۷۰۰ کیلوگرم آن با دستور مقام قضائی و یا با اعلام رضایت عرضه کننده معدوم شد».
وی در ادامه اظهارات خود بیان کرد: «با حضور شبانه روزی کارشناسان نظارت اداره کل دامپزشکی مازندران در کشتارگاههای سراسر استان در این مدت بر فرآیند کشتار بیش از ۱۱ میلیون ۱۴۰ هزار قطعه مرغ نظارت شد که طی آن بیش از ۱۵۵ هزار کیلو گرم معدوم شد.
آقاپور کاظمی همچنین به نظارت بر کشتار حدود ۳۴ هزار دام در کشتارگاهها اشاره کرد که حاصل آن ۱ میلیون ۳۱۵ هزار کیلو گرم گوشت استحصال شد که سه هزار و ۷۰۰ کیلوگرم گوشت به دلیل نظارتهای پس از کشتار از چرخه مصرف انسانی خارج و معدوم شد».
اهمیت این مساله زمانی به اوج خود می رسد که بدانیم آدمی از مرحله جنینی تا سالمندی و مرگ به خورد و خوراک جسم و روح است که حیات می یابد و در یک کلام، تغذیه بر تمام جنبه های انسان از نبوغ تا رشد قدی، از باروری تا توانایی مبارزه با بیماری ها و تسکین امراض مختلف از سرطان و بیماری قلبی عروقی گرفته تا آب مروارید دوران سالمندی تاثیر می گذارد.
در جهان امروز، بالا رفتن سطح بهداشت موجب شده توجه بیشتری به رعایت اصول و موازین بهداشتی در تمامی ارکان زندگی از جمله مواد غذایی صورت پذیرد و در این میان مواد غذایی با منشاء «دامی» باتوجه به ارزش غذایی و پروتئین بالای آن ها از اهمیت ویژه ای در جیره ی غذایی و سلامت انسان برخوردار هستند.
بنابراین نیاز است به اصول بهداشتی از مرحله تولید تا عرضه ی مواد غذایی با منشاء دامی پرداخته شود و از این محصولات طبق اصول و تکنولوژی روز نگهداری و مراقبت گردد.
همچنین ضرورت دارد بر مراحل مختلف نگهداری و محافظت از مواد غذایی، صنعت بسته بندی، روش های قطعه بندی و درجه بندی انواع گوشت و لاشه دام ها، اصول بهداشتی کارخانجات صنایع غذایی، سردخانه ها و کشتارگاه ها شامل ساختمان، تجهیزات و امکانات بهداشتی مربوطه و نیز صنایع تبدیل ضایعات جنبی و بقایای کشتارگاهی نیز نظارت لازم صورت پذیرد.
از اینرو سلامت و پایداری امنیت غذایی از اهمیت فراوانی برخوردار است و در این زمینه سازمان دامپزشکی می توانند با ارایه و توسعه همه جانبه روش های پیشگیری و اقدام های مراقبتی به این مهم دست یابند و اینگونه تاثیر بسزایی در روند رشد اقتصادی جامعه داشته باشند.
اساسا کارشناسان این حوزه می گویند پایه بهداشت و سلامت جامعه به میزان بسیار زیادی وابسته به بهداشت فرآورده های دامی است و ما خوشحالیم که با مسئولیت پذیری و دقت متولیان امر از توزیع و مصرف این فراورده های غیر استاندار جلوگیری شد.
سخن اصلی ما این است که راهکارهایی یا تدابیری اتخاذ گردد که نظارت ها در سطوح مختلف و بدون اغماض باشد تا اساسا کار به اینجا نرسد و حتی در حوزه فرهنگی هم کار شود که اگر روزی نظارتی صورت نپذیرفت فعالان این حوزه از تولید و توزیع فرآورده های دامی آلوده اجتناب کنند.
در پایان ما نیز همچون متولیان این حوزه از هم استانی ها و مسافران عزیز می خواهیم در صورت مشاهده هرگونه موارد غیر بهداشتی مراتب را از طریق سامانه رایگان ۱۵۱۲ و در شهرستانها به ادارات دامپزشکی اطلاع رسانی نمایند تا بازرسان اداره دامپزشکی در اسرع وقت در محل حاضر و به موضوع رسیدگی کنند.
دیدگاهتان را بنویسید