علی جلالی/باران شمال: حادثه دردناک و مظلومانه شهادت رئیس دولت سیزدهم در سانحه بالگرد، منجر شد امور اجرایی کشور با تغییراتی مواجه شود. حادثه ای جانسوز که جهان را در بهت و حیرت فرو برد و اینکه شهادت آیت الله رئیسی، فصل جدیدی از همدلی و همراهی را در فضای سیاسی کشور باز کرد و […]
علی جلالی/باران شمال: حادثه دردناک و مظلومانه شهادت رئیس دولت سیزدهم در سانحه بالگرد، منجر شد امور اجرایی کشور با تغییراتی مواجه شود.
حادثه ای جانسوز که جهان را در بهت و حیرت فرو برد و اینکه شهادت آیت الله رئیسی، فصل جدیدی از همدلی و همراهی را در فضای سیاسی کشور باز کرد و در سطح بین المللی نیز جمهوری اسلامی، مناسبات وسیع تری را تجربه خواهد کرد.
اما پس از شهادت آیت الله رئیسی، با موافقت رهبر معظم انقلاب، مخبر معاون اول رئیس جمهور فقید، موقتا امور اجرایی کشور را در دست گرفت تا انتخابات بعدی ریاست جمهوری انجام شود و فردی جدید روی کار آید.
بر اساس قانون، میبایست انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در خرداد سال ۱۴۰۴ و بعد از پایان دورهی چهارسالهی دولت سیزدهم برگزار میشد که پس از رخداد این سانحه، زودتر از موعد برگزار میشود.
اصل ۱۳۱ و ۱۳۲ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران میگوید: در صورت فوت، عزل، استعفاء، غیبت یا بیماری بیش از دو ماه رئیسجمهور یا در موردی که مدت ریاست جمهوری پایان یافته و رئیسجمهور جدید بر اثر موانعی هنوز انتخاب نشده یا امور دیگری از این قبیل، معاون اول رئیسجمهور با موافقت رهبری اختیارات و مسئولیتهای وی را بر عهده میگیرد.
این قانون میگوید: شورایی متشکل از رئیس مجلس و رئیس قوه قضاییه و معاون اول رئیسجمهور موظف است ترتیبی دهد که حداکثر ظرف ۵۰ روز رئیسجمهور جدید انتخاب شود. در صورت فوت معاون اول یا امور دیگری که مانع انجام وظایف وی گردد و نیز در صورتی که رئیسجمهور معاون اول نداشته باشد، مقام رهبری فرد دیگری را به جای او منصوب میکند.
در مدتی که اختیارات و مسئولیتهای رئیسجمهور بر عهده معاون اول یا فرد دیگری است که به موجب اصل یکصد و سی و یکم منصوب میشود، وزرا را نمیتوان استیضاح کرد یا به آنان رای عدم اعتماد داد و نیز نمیتوان برای تجدیدنظر در قانون اساسی و یا امر همهپرسی اقدام نمود.
همچنین شنیده شده، بلافاصله پس از سانحه بالگرد و تشکیل جلسه هیات دولت، هشت کمیته تخصصی برای پیشبرد امور مختلف در دولت تشکیل شد و هر یک از وزرا مسئولیت برخی از موضوعات را بر عهده گرفته اند.
ضمن اینکه رهبر انقلاب اسلامی در همان ساعات نخستین حادثه بالگرد، تاکید کردند: مردم عزیزمان مطمئن باشند که هیچ اختلالی در کار کشور به وجود نمیآید. مسئولین از ازمانی که خبر حادثه را شنیدند، با جدیت چند برابری مشغول کارهای خودشان هستند. ما هم توصیههایی که باید بکنیم، به آن عزیزانمان توصیه کردیم. همه چیز انشاءالله مرتب، منظم، کارهای کشور پیش میرود؛ هم امنیت کشور، هم امنیت مرزها، هم بقیه کارهایی که در سطح کشور به وسیله قوه مجریه باید انجام بگیرد، انجام میگیرد. مردم نگران و دلواپس نباشند».
اما درباره زمان برگزاری انتخابات باید گفت که بر اساس اعلام ستاد انتخابات کشور، پنجشنبه هفته جاری، ثبتنام از داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری آغاز می شود.
طبق اعلام ستاد انتخابات کشور، با هماهنگی شورای نگهبان جدول زمانبندی انتخابات نهایی شده و ۱۰ خرداد تا ۱۴ خردادماه، بهمدت پنج روز موعد ثبتنام از داوطلبان خواهد بود.
سپس شورای نگهبان از ۱۵ الی ۲۱ خرداد، صلاحیتهای ثبتنامکنندگان را بررسی میکند و روز ۲۲ خرداد، اسامی کاندیداهای انتخابات دولت چهاردهم منتشر خواهد شد.
بهگفتهی سخنگوی ستاد انتخابات، مهلت تبلیغات کاندیداها از ۲۳ خرداد الی ششم تیرماه است و رأیگیری برای انتخابِ نهمین رئیسجمهور ایران در روز هشتم تیر ۱۴۰۳ انجام خواهد گرفت.
درباره نحوه برگزاری انتخابات هم باید گفت که ستاد انتخابات برای برگزاریِ رایگیریِ الکترونیک در چند حوزه از جمله کلانشهر تهران و برخی دیگر کلانشهرها اعلام آمادگی کرده اما این مسئله منوط به تأیید از سوی شورای نگهبان است که هنوز تصمیم نهایی اتخاذ نشده است.
طبق این زمان بندی، دولت چهاردهم کار خود را از تیرماه ۱۴۰۳ آغاز خواهد کرد و تا سال ۱۴۰۷ ادامه می یابد.
پیش از این نیز مخصوصا در دهه نخست انقلاب اسلامی، شاهد برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در پیش از موعد مقرر بودیم که اولین بار در زمان ترور شهیدان رجایی و باهنر بود.
البته در زمانی که باهنر و رجایی شهید شدند با توجه به نوپا بودن انقلاب، برخی در تهران دست به اقدامات آشوبگرانه می زدند و اختلافات سیاسی زیاد بود اما با این حال با هوشیاری معمار کبیر انقلاب و درایت مردم همیشه در صحنه، فتنه مربوطه خاموش شد و مردم با حضور در پای صندوقهای رای، رهبری کنونی انقلاب اسلامی یعنی آیت الله خامنه ای را به عنوان رئیسجمهور انتخاب کردند و پس از آن کشور به ثبات و امنیت بیشتری رسید.
اکنون نیز طبق شواهد موجود، تشییع پیکر شهیدان خدمت باعث وحدت و انسجام خوبی بین مردم شده و از اینرو پیش بینی می شود شهروندان به وظایف خود در ارتباط به حضور پای صندوقهای رای بهتر از همیشه عمل خواهند کرد و نخواهند گذاشت فقدان سید مظلومان سبب بروز خللی در امور اجرایی جمهوری اسلامی شود.
بر اساس همین موج ایجاد شده است که بسیاری از کارشناسان معتقدند افرادی که بر ریل شهید رئیسی و بر محور خدمت رسانی جهادی و شبانه روزی حرکت کنند، از شانس بیشتری برای پیروزی در انتخابات برخوردارند.
بنابراین بحث حضور مردم در انتخابات ریاست جمهوری گسترده تر خواهد بود و رقابتها نیز جدی تر از انتخابات مجلس پیش بینی می شود. از اینرو، جناح های مختلف در صدد هستند که از این فرصت پیش آمده نهایت استفاده را ببرند و کاندیدای خود را وارد عرصه رقابت کنند.
از طرفی با توجه به تغییر نگرش شورای محترم نگهبان در ارتباط با احراز صلاحیت نامزدها در انتخابات مجلس، پیش بینی می شود شاهد حضور نامزدها از طیف های مختلف سیاسی کشور باشیم و با لحاظ نمودن ۴ ویژگی مورد تاکید رهبر معظم انقلاب در انتخابات یعنی سلامت، امنیت، مشارکت و نظارت بهترین فرد موجود برای اداره کشور انتخاب گردد.
البته مردم دیار علویان در همه انتخابات های قبلی نشان داده اند که در صحنه هستند و همواره جزو استان های با مشارکت بالا بوده اند و ان شاء الله در این انتخابات نیز چنین خواهد بود.
مردمی که دل در گرو اسلام و انقلاب دارند و در طول این ۴۵ سال همواره در دفاع از کیان نظام اسلامی پیشگام و ثابت قدم بودند.
گروه رسانه ای کرانه در شماره های آتی به صورت مفصل تر به موضوع انتخابات ریاست جمهوری و حضور کاندیداهای احتمالی خواهد پرداخت.
دیدگاهتان را بنویسید